AutoGids stelt voor...

De Best Car Awards 2020

Dagen

Uur

Minuten

Schrijf u in voor meer informatie over de winnaars

Door mijn e-mailadres in te vullen aanvaard ik dat mijn gegevens behandeld worden zoals beschreven in de Privacy Policy.

Over de verkiezing

Welke auto is de beste van zijn categorie? Dat zoeken we uit in deze verkiezing, waarin ook uw stem telt. Uiteraard heeft deze titel maar een indicatieve waarde: welke auto voor iemand de beste is, is voor iedereen anders en hangt af van zijn of haar persoonlijke situtatie, beschikbare budget, gezinssamenstelling en beroep.

In onze zoektocht naar een winnaar hebben we in een eerste fase voor de meest representatieve categorieën van de markt telkens een shortlist gemaakt met per categorie vijf genomineerden. Daarvoor hebben we aan iedereen van de AutoGids-redactie – i.e. een tiental personen – gevraagd om los van elkaar en op basis van hun uitgebreide expertise de top vijf binnen elk marktsegment te geven.

Op basis van die resultaten hebben we voor elk segment vijf modellen genomineerd.

De categorieën

Sommige categoriëen – zoals die van de coupés en cabrio's of die van de topklasseberlines – vertegenwoordigen maar een klein deel van de autoverkoop, en dat is de reden dat we ze niet hebben opgenomen in deze verkiezing. We beperken ze tot de volgende categorieën, de meest verkochte op de markt.

01 Electric Small

De categorie van de elektrische auto’s van minder dan 4,30 meter wordt vooral bevolkt door modellen die bestemd zijn voor gebruik in de stad en dus geen enorme batterijen nodig hebben.

Stemmen

02 Electric Large

De grotere – en duurdere – elektrische auto’s mikken ook op de veelrijder. Dit is het terrein van de grote en krachtige EV’s, waarvan sommige verwikkeld zijn in een bitse prestigestrijd.

Stemmen

03 City cars

Het segment van de City Cars is in feite een verzameling van twee soorten auto’s: de kleine stadsmussen uit het A-segment en hun veelzijdiger soortgenoten uit het B-segment.

Stemmen

04 Compact Medium

Het C-segment – dat van de compacte middenklassers – vormt historisch gezien het hart van de Europese automarkt. Hier vinden we iconische modellen met een veelzijdig karakter.

Stemmen

05 Family cars

De druk van de premiummerken is groot in het segment van de grote middenklassers of gezinsberlines. Gelukkig blijven ook enkele mainstreamconstructeurs weerwerk bieden.

Stemmen

06 Large Sedans

In de categorie van de reisberlines zijn de premiummerken heer en meester. Dit segment richt zich tot professionals, zodat een fiscaal aantrekkelijke plug-inhybride een must is.

Stemmen

07 Small SUV's

De categorie van de kleine SUV’s en cross-overs is de jongste van de bende, maar het bruist er van het leven en alle constructeurs willen er aanwezig zijn.

Stemmen

08 Compact SUV's

Het segment van de compacte SUV’s is bijzonder uitgebreid, waarbij modellen van mainstreammerken en premiumconstructeurs allemaal een stuk van de koek opeisen.

Stemmen

09 Family SUV's

De goed gestoffeerde categorie van de middelgrote SUV’s richt haar pijlen op gezinnen: deze grote jongens bieden ruim plek op de achterbank, met hier en daar nog twee noodzitjes in de koffer erbovenop.

Stemmen

Hoe verloopt de verkiezing?

Om de winnaars te bepalen hebben we ons gebaseerd op 4 pijlers:
15%
Scores van lezers:
U kon op onze site voor elke categorie uw favoriete genomineerde aanduiden;
40%
Scores van de redactie:
De redactie van AutoGids heeft elke genomineerde in elke categorie beoordeeld op basis van een aantal kwalitatieve criteria;
15%
Een kwantitatieve score:
Deze score houdt rekening met objectieve gegevens, zoals prijs, verbruik en uitrusting en veiligheidsopties van de basisversie;
30%
Score van een onafhankelijke jury:
Ook een vakjury bestaande uit experten uit de autosector heeft elke genomineerde beoordeeld.

De juryleden

Om deze verkiezing zo objectief en transparant mogelijk te laten verlopen hebben wij ook aan een externe jury, bestaande uit experten die geen deel uitmaken van ons redactionele team, gevraagd om deel te nemen aan de verkiezing. Voorzitter van deze jury is Vincent Joye, redactiedirecteur van AutoGids
Vincent Joye
Editorial Director AutoGids
Tony Verhelle
Onafhankelijk autojournalist en ex-hoofdredacteur van AutoGids
Ken Divjak
Onafhankelijk autojournalist
Olivier Maloteaux
Onafhankelijk autojournalist
Dominique Simonet
Autojournalist bij La Libre
Guido Cloostermans
Autojournalist bij Mediahuis