AutoGids stelt voor...

De Best Car Awards 2021

De stemming is afgelopen.
De resultaten worden bekendgemaakt op 17 november.

Over de verkiezing

Welke auto is de beste van zijn categorie? Dat zoeken we uit in deze verkiezing, waarin ook uw stem telt. Uiteraard heeft deze titel maar een indicatieve waarde: welke auto voor iemand de beste is, is voor iedereen anders en hangt af van zijn of haar persoonlijke situtatie, beschikbare budget, gezinssamenstelling en beroep.

In onze zoektocht naar een winnaar hebben we in een eerste fase voor de meest representatieve categorieën van de markt telkens een shortlist gemaakt met per categorie vijf genomineerden. Daarvoor hebben we aan iedereen van de AutoGids-redactie – i.e. een tiental personen – gevraagd om los van elkaar en op basis van hun uitgebreide expertise de top vijf binnen elk marktsegment te geven.

Op basis van die resultaten hebben we voor elk segment vijf modellen genomineerd.

De categorieën

Sommige categoriëen – zoals die van de coupés en cabrio's of die van de topklasseberlines – vertegenwoordigen maar een klein deel van de autoverkoop, en dat is de reden dat we ze niet hebben opgenomen in deze verkiezing. We beperken ze tot de volgende categorieën, de meest verkochte op de markt.

01 Electric Small

De kleine elektrische auto’s – lees: tot grofweg 4,30 meter – richten hun pijlen vooral op stadsbewoners. Daarom is een groot rijbereik hier wat minder belangrijk.

Meer info

02 Electric Compact

Het aanbod aan elektrische modellen op de markt neemt gestaag toe: tussen de kleine stadsauto’s en de grote berlines en SUV’s is een groep van compacte elektrische modellen ontstaan.

Meer info

03 Electric Large

In de categorie Electric Large zijn we aanbeland bij de kilometervreters onder de elektrische voertuigen. Het gaat hier om een prestigestrijdje waarbij iedereen kijkt naar dezelfde benchmark: Tesla.

Meer info

04 City cars

Het segment van de City Cars is in feite een verzameling van twee soorten auto’s: de kleine stadsmussen uit het A-segment en hun veelzijdiger soortgenoten uit het B-segment.

Meer info

05 Compact Medium

Ondanks het succes van de SUV blijven ook de berlines in het C-segment het goed doen in Europa: hier worden nog altijd de grootste volumes gedraaid. Geen wonder dat het aanbod in deze categorie bijzonder uitgebreid is...

Meer info

06 Family cars

Het segment van de klassieke gezinsberlines heeft het bijzonder moeilijk. De jongste jaren leden ze zwaar onder de opkomst van de SUV. Maar deze auto’s geven zich niet zomaar gewonnen, vooral op de fleetmarkt weten ze zich voorlopig staande te houden.

Meer info

07 Large Sedans

Aangezien dit type auto zich bijna uitsluitend tot professionals richt, is een fiscaal aantrekkelijke plug-inhybrideversie een must. Paradoxaal eigenlijk, want grote berlines zijn vooral in trek bij veelrijders, en dan is een PHEV niet altijd de beste keuze.

Meer info

08 Small SUV's

De klasse van de kleine SUV’s blijft aan populariteit winnen. Deze categorie boomt als nooit tevoren – tot groot genoegen van de constructeurs, want bij dit type auto liggen de winstmarges beduidend hoger dan bij de klassieke stadswagens.

Meer info

09 Compact SUV's

Het lucratieve segment van de compacte SUV’s is voor zowat alle constructeurs van levensbelang, en het is er drummen voor een plaatsje. Het aanbod is dan ook uitgebreid én gevarieerd.

Meer info

10 Family SUV's

De manier waarop de middelgrote SUV de eenvolumer als favoriete vervoermiddel van gezinnen opzij heeft gezet, is zelden gezien. Ook gezinnen willen vandaag maar één ding: een SUV.

Meer info

Hoe verloopt de verkiezing?

Om de winnaars te bepalen hebben we ons gebaseerd op 3 pijlers
20%
Scores van lezers:
U kan op onze site voor elke categorie uw favoriete genomineerde aanduiden.
50%
Scores van de redactie:
De redactie van AutoGids heeft elke genomineerde in elke categorie beoordeeld op basis van een aantal kwalitatieve criteria.
30%
Score van een onafhankelijke jury:
Ook een vakjury bestaande uit experten uit de autosector heeft elke genomineerde beoordeeld.

De juryleden

Om deze verkiezing zo objectief en transparant mogelijk te laten verlopen hebben wij ook aan een externe jury, bestaande uit experten die geen deel uitmaken van ons redactionele team, gevraagd om deel te nemen aan de verkiezing. Voorzitter van deze jury is Vincent Joye, redactiedirecteur van AutoGids
Vincent Joye
Editorial Director AutoGids
Tony Verhelle
Onafhankelijk autojournalist; voormalig hoofdredacteur van AutoGids Hét gezicht van de autojournalistiek en befaamd in binnen- en buitenland. Mag op de koffie bij de grootste CEO’s van de autosector en heeft een passie voor het goede leven op vier wielen. Kan bovendien een schat aan ervaring inroepen. Mocht dus niet ontbreken, die Tony!
Ken Divjak
Onafhankelijk autojournalist
Een echte duvel-doet-al in de sector. Kan probleemloos een elektrische auto aan de tand voelen, ondertussen een designer aan een vragenvuur onderwerpen én dat ook nog eens allemaal live online gooien. Een manusje-van-alles, die Ken!
Olivier Maloteaux
Onafhankelijk autojournalist
Multigetalenteerd journalist in hart en nieren; kan net zo goed complexe technologie verstaanbaar uitleggen als een politicus interviewen om vervolgens een dossier samen te stellen. Schrijft vandaag een test van een Dacia, morgen van een Ferrari. Superveelzijdig, die Olivier!
Dominique Simonet
Onafhankelijk autojournalist
Een stille kracht, gepokt en gemazeld door zijn decennialange ervaring in de krantenwereld. Staat bekend om het flegma waarmee hij de grootste designers en bekendste CEO’s het vuur aan de schenen legt. Pent teksten neer die lezen als poëzie. Een klasbak, die Dominique!
Robin Van de Bogaert
Onafhankelijk autojournalist
Taalliefhebber die ook van auto’s houdt (of was het nu omgekeerd?), thuis in de auto zelf én in alles errond: fiscaliteit, mobiliteit, politiek, leasing, enzovoort. Weet waarover hij spreekt en is immer correct in zijn berichtgeving. Betrouwbaar, die Robin!
Sabrina Parant
Onafhankelijk autojournaliste
Zorgt al jaren voor een vrouwelijke toets in de machowereld van de autojournalistiek. Ontkracht door haar grondige kennis en slimme analyses van de autosector heel wat vooroordelen en wil vrouwen in de autosector inspireren. Strijdvaardig, die Sabrina!

Schrijf u in om informatie over de winnaars te ontvangen