AutoGids stelt voor...

De Best Car Awards 2023

Hoe verloopt de verkiezing?

Om de winnaars te bepalen hebben we ons gebaseerd op 3 pijlers
10%
Scores van lezers:
U kan op onze site voor elke categorie uw favoriete genomineerde aanduiden.
60%
Scores van de redactie:
De redactie van AutoGids heeft elke genomineerde in elke categorie beoordeeld op basis van een aantal kwalitatieve criteria.
30%
Score van een onafhankelijke jury:
Ook een vakjury bestaande uit experten uit de autosector heeft elke genomineerde beoordeeld.

De Winnaars

01 Electric City

Een clean sweep voor Volvo’s nieuwste, die zowel bij onze redactieleden als bij de vakjury én het publiek de eerste plek binnenhaalde – van jullie kreeg hij een verpletterende 74,04 procent van de stemmen in de categorie. Deze technische evenknie van de Smart #1 en Zeekr X is een tikkeltje compacter dan zijn twee bloedbroeders uit de Geely-stal, en vinkt zowat alle hokjes af die ertoe doen in dit snelgroeiende segment. De échte boom zal trouwens voor volgend jaar zijn, wanneer modellen als de Citroën ë-C3, de Fiat Panda, de Renault 5 of de VW ID.2 hun intrede doen, allemaal modellen waarvoor een prijskaartje van minder dan 25.000 euro wordt beloofd. Tot zolang mag de Volvo EX30 dus de titel van ‘Beste Auto’ in dit segment dragen. De Zweed weet in zijn Single Motor-uitvoering (met een WLTP-rijbereik van 344 kilometer) nog net onder het prijsplafond van 40.000 euro te blijven, ondanks zijn pittige vermogen van 272 pk. Daarnaast telt het gamma ook nog een Single Motor Extended Range met grotere batterij, en een Twin Motor met een weinig zinvolle 428 pk.

Winnaar 2023

Volvo EX30

02 Electric Compact

De Opel Astra Electric was de favoriet van onze eigen journalisten en van de vakjury, maar niet bij het publiek; jullie gaven (met ruime voorsprong trouwens) de voorkeur aan de Volkswagen ID.3. Alles bij elkaar geteld volstond dat echter niet om deze Opel van de eerste plaats te houden. Allicht profiteert de Astra Electric hier ook van het feit dat hij net iets eerder op de markt kwam dan zijn technisch identieke neefje bij Peugeot, de E-308, die nu ongeveer gelanceerd wordt. De elektrische Astra rijdt niet alleen prettig, hij dankt zijn zege ook aan het feit dat hij door zijn zuinige motor van 156 pk een knappe 440 kilometer WLTP-rijbereik uit zijn bescheiden batterij van 54 kWh weet te puren. Laden kan tot 11 kW op wisselstroom en tot 100 kW op gelijkstroom. Kortom, een totaalpakket dat getuigt van een redelijkheid die zich ook vertaalt in een schappelijke basisprijs. Binnenkort krijgt de vijfdeurs trouwens het gezelschap van een break.

Winnaar 2023

Opel Astra Electric

03 Electric Large

De Tesla Model Y is de vedette van het moment: het is Europa’s bestverkochte auto, populairder zelfs dan iedere andere auto met verbrandingsmotor. Volkomen terecht als je het onze redactieleden vraagt, want voor hen was de Amerikaan de uitgesproken nummer één. Bij de externe vakjury moest de Tesla de BMW en Mercedes laten voorgaan, terwijl bij het publiek de i5 de voorkeur genoot. Maar in beide klassementen bleef de Model Y niet ver achter, zodat hij uiteindelijk toch de eerste plaats wegkaapte. Al scheelde het niet veel, want het volledige podium strandt binnen een half procent van elkaar… Maar goed, er kan er maar één de beste zijn. Het succes van de Model Y valt te verklaren door zijn objectieve kwaliteiten (rijbereik, binnenruimte, connectiviteit, toegang tot het Supercharger-netwerk, enzovoort), maar ook door het bijzonder agressieve prijzenbeleid dat Tesla hanteert, waarmee Musk en de zijnen de EV-markt openbreken.

Winnaar 2023

Tesla Model Y

04 City cars

Hoewel de Peugeot 208 zowel bij onze eigen journalisten als bij de externe vakjury de Renault Clio nog net moest voorlaten, heeft het publiek er anders over beslist: in onze onlinestemming oogstte de 208 massaal veel bijval: hij kreeg maar liefst 36,95 procent van alle stemmen in deze categorie, tegenover maar 15,76 procent voor de Clio. Met als gevolg dus dat de balans in de eindafrekening alsnog in zijn voordeel kantelde. Nu is die titel zeker niet onverdiend. De 208 heeft namelijk heel wat troeven uit te spelen, zeker sinds de facelift die hij recent nog onderging. Die bracht niet alleen een nieuwe neus en andere lichtblokken mee, maar ook een 10 duim groot display voor zijn originele i-Cockpit. De dieselmotor is met de facelift trouwens uit het aanbod verdwenen, in ruil voor nieuwe microhybride versies van de 1.2 Puretech.

Winnaar 2023

Peugeot 208

05 Compact Medium

Met een knappe 74,09 procent gaat de titel van Beste Auto in het Compact Medium-segment naar een vaste waarde: de VW Golf. Een overwinning die hij dankt aan de beoordeling door onze eigen journalisten en externe specialisten, want die zetten de Golf allebei op nummer één (bij de vakjury weliswaar ex aequo met de BMW 2-Reeks Active Tourer). Het publiek gaf daarentegen de voorkeur aan de Peugeot 308, maar niet in de mate (26,69 procent van de stemmen tegenover 22,57) om écht het verschil te maken. Jarenlang was de Golf de bestverkochte auto van Europa, en ook al is hij die titel intussen kwijtgespeeld, toch blijft VW’s middenklasser een vaste waarde, die bestaat in een brede waaier aan benzines, diesels en plug-inhybrides, met vermogens van 110 tot 320 pk. Voor elk wat wils dus, inclusief sportieve varianten. Al lijkt deze eerste plek toch in de eerste plaats een overwinning van de ratio.

Winnaar 2023

Volkswagen Golf

06 Family cars

Piepjong is de Skoda Octavia niet meer, en de configurator van het Tsjechische merk toont enkel nog maar de breakversie Combi. Nochtans weet die nog altijd het mooie weer te maken bij gezinsvaders en -moeders die op zoek zijn naar een doordachte auto die veel binnenruimte combineert met een grote koffer (640 tot 1.700 liter), maar qua formaat toch nog behapbaar blijft. De Octavia was dan ook de eerste keuze van onze vakjury en onze eigen journalisten. Het publiek gaf daarentegen duidelijk de voorkeur aan de Peugeot 408, die er wat spannender uitziet, maar het verschil met de Skoda (39,91 procent van de stemmen tegenover 33,2) bleek uiteindelijk niet groot genoeg om de Tsjechische break van de overwinning te houden. Die zege dankt de Octavia ook aan zijn ruime motorenaanbod, dat varieert van 110 tot 245 pk en benzines, diesels en plug-inhybrides omvat (wel geen CNG meer). Bovendien is het een auto die even prettig rijdt als hij eruitziet, en is hij inzake connectiviteit nog net met zijn tijd mee.

Winnaar 2023

Skoda Octavia Combi

07 Large Sedans

Een zuivere hattrick voor de E-Klasse, die in onze drie klassementen (interne redactie, vakjury en publieksstemming) het laken naar zich toe wist te trekken, telkens vlak voor de neus van de nieuwe BMW 5-Reeks – dat duo steekt er duidelijk bovenuit in deze categorie. De Mercedes E is en blijft een referentie in zijn segment wat betreft rijcomfort, connectiviteit, binnenruimte of gewoonweg rijplezier. Jaar na jaar is hij de onbetwiste koploper in deze categorie, met een standvastigheid de zijn gelijke niet vindt. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom: de E is uiterst comfortabel en bijzonder veilig, ziet er niet verkeerd uit en komt met een brede waaier aan motoren, met benzines, diesels en plug-inhybrides (met ook daar keuze tussen benzine en diesel). Kortom, hij vinkt alle hokjes af die er in dit segment toe doen. Naast de vierdeurs is de E-Klasse ook als breakversie beschikbaar, eventueel zelfs als verhoogde All-Terrain. Een homogeen aanbod met een ijzersterk imago.

Winnaar 2023

Mercedes E-Klasse

08 Small SUV's

Bij de externe vakjury moest hij nog net de Toyota Yaris Cross laten voorgaan, maar onze eigen redactie kroonde de Peugeot 2008 tot favoriet (met een eveneens minieme voorsprong op de Renault Captur), terwijl de Fransman ook de grote publiekslieveling bleek, met 27,48 procent van de stemmen achter zijn naam. Onder aan de streep levert dat de 2008 een kleine voorsprong op de Hyundai Kona en Renault Captur op. Een verdiende zege, zeker nu Peugeots kleinste SUV onlangs een esthetische opfrisbeurt kreeg, waarmee hij zijn status als koploper in deze categorie nog verstevigd. Niet alleen blijft hij een van de aangenaamst rijdende auto’s in dit segment, hij voegt daar een hoogstaande kwaliteitsindruk en zelfs een vleugje chic aan toe. We vergeven hem dan ook dat zijn achterbank niet verschuifbaar is en zijn koffer met 405 liter niet de ruimste in deze klasse is. Naast de elektrische varianten laat de 2008 nog altijd de keuze tussen twee benzines (1.2 Puretech van 100 en van 130 pk) en een diesel (1.5 van 130 pk).

Winnaar 2023

Peugeot new 2008

09 Compact SUV's

Bij de externe vakjury boekte de X1 een zuinige overwinning tegenover de Renault Austral… maar bij de publiekspoll op onze website blies hij de concurrentie weg, met 29 procent van alle stemmen – alleen de Alfa Romeo Tonale bleef nog enigszins in zijn buurt. Het BMW-logo (en dat van Alfa…) heeft duidelijk nog niets van zijn magische aantrekkingskracht bij het brede publiek verloren. Opgeteld met de derde plek die hij van de AutoGids-journalisten kreeg, wist de Duitser daarmee nog net de Kia Sportage en de Renault Austral te kloppen in wat een echte millimeterspurt bleek. Nu vinkt de X1 ook wel veel hokjes af in dit segment, dankzij een veelzijdig karakter en een uitgebreid motorenpalet, met daarbij benzines, diesels en stekkerversies, en keuze uit voor- en vierwielaandrijving. Kortom, de BMW heeft het goud zeker niet gestolen. Al heeft het niet veel gescheeld of zijn kandidatuur was geweigerd: enkel de absolute instapversie voldoet aan het opgelegde prijsplafond.

Winnaar 2023

BMW X1

10 Family SUV's

Een onbetwiste zege voor de BMW X3, die de overwinning pakt in alle drie onze klassementen. Bij onze eigen redactie en bij de vakjury was dat met niet bijster veel marge, maar bij het publiek speelde duidelijk eens te meer ‘het BMW-effect’. Van de 4.365 mensen die hun stem uitbrachten op onze website, klikten er maar liefst 1.402 de X3 aan, hetzij bijna één op drie (32,12 procent). Dankzij jullie stevige duw in de rug weet de Duitser uiteindelijk afgescheiden over de streep te komen, met een ruime voorsprong van meerdere procenten op de nummers twee en drie. Eigenlijk is dat niet echt een verrassing, want de 4,71 meter lange BMW X3 is een echte bestseller in dit segment, zowel bij particulieren als in de fleetwereld. Daar zullen zijn hoge herverkoopwaarde en zijn brede motorenpalet, met onder meer een populaire plug-inhybride, allicht niet vreemd aan zijn. Met ook hier dezelfde kanttekening als bij de X1: een krachtiger motor of extra uitrusting doen de prijs snel oplopen.

Winnaar 2023

BMW X3

Over de verkiezing

In onze zoektocht naar een winnaar hebben we in een eerste fase voor de meest representatieve categorieën van de markt telkens een longlist gemaakt met alle mogelijke auto’s per categorie.

Daarna hebben we aan iedereen van de redactie – bestaande uit een tiental personen – gevraagd om los van elkaar en op basis van hun uitgebreide expertise 15 punten te verdelen over de modellen van elke categorie (maximaal 10 punten per model, ex-aequo’s niet toegestaan).

Die resultaten hebben we vervolgens in een klassement gegoten, en op basis daarvan hebben we telkens de top vijf van de redactie geselecteerd.

De juryleden

Om deze verkiezing zo objectief en transparant mogelijk te laten verlopen hebben wij ook aan een externe jury, bestaande uit experten die geen deel uitmaken van ons redactionele team, gevraagd om deel te nemen aan de verkiezing. Voorzitter van deze jury is Vincent Joye, redactiedirecteur van AutoGids
Tony Verhelle
Onafhankelijk autojournalist
voormalig hoofdredacteur van AutoGids Hét gezicht van de autojournalistiek en befaamd in binnen- en buitenland. Mag op de koffie bij de grootste CEO’s van de autosector en heeft een passie voor het goede leven op vier wielen. Kan bovendien een schat aan ervaring inroepen. Mocht dus niet ontbreken, die Tony!
Iwan Kneuts
Onafhankelijk autojournalist
Is altijd wel ergens aan een autostuur te vinden, is het niet als autocoureur, dan wel als rij-instructeur. Staat bekend voor zijn liefde voor oudere auto’s, maar ook de modernste elektrische auto heeft voor hem geen geheimen. Van alle markten thuis, die Iwan!
Olivier Maloteaux
Onafhankelijk autojournalist
Multigetalenteerd journalist in hart en nieren; kan net zo goed complexe technologie verstaanbaar uitleggen als een politicus interviewen om vervolgens een dossier samen te stellen. Schrijft vandaag een test van een Dacia, morgen van een Ferrari. Superveelzijdig, die Olivier!
Dominique Simonet
Onafhankelijk autojournalist
Een stille kracht, gepokt en gemazeld door zijn decennialange ervaring in de krantenwereld. Staat bekend om het flegma waarmee hij de grootste designers en bekendste CEO’s het vuur aan de schenen legt. Pent teksten neer die lezen als poëzie. Een klasbak, die Dominique!
Dieter Quartier
Onafhankelijk autojournalist
Een van de absolute fleetspecialisten van ons land. Kent de B2B-sector als zijn broekzak en heeft op die manier een unieke kijk op het autolandschap anno 2023. Een echte professional, die Dieter!
Sabrina Parant
Onafhankelijk autojournaliste
Zorgt al jaren voor een vrouwelijke toets in de machowereld van de autojournalistiek. Ontkracht door haar grondige kennis en slimme analyses van de autosector heel wat vooroordelen en wil vrouwen in de autosector inspireren. Strijdvaardig, die Sabrina!